27 december 2009

Vriendschapscake Herman

Het mooiste moment van onze week: zondag uit de kerk. Met z'n allen op de bank, chocolademelk (of, in de zomer, ijskoffie) en wat lekkers. Met kerst was het nog een beetje extra, omdat we de verjaardag van Jezus vierden. Zo vertellen we dat aan onze kleine kinderen. Ik had een Herman gebakken. Het is eigenlijk een beetje flauw dat ik deze op mijn blog zet, want je hebt niet zo veel aan het recept. Dit is namelijk een cake waarvan je een startdeeg moet krijgen, een vriendschapscake. Het is ook mogelijk om zelf te starten, maar de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat het mij niet is gelukt. Het startdeeg pakt namelijk zomaar verkeerde bacteriën op en dan bederft het deeg.

Dit is het recept:

HERMAN, DE VRIENDSCHAPSCAKE

Herman wordt gemaakt van een natuurlijk gistend deeg, dat in tien dagen ontstaat. De basis is het deeg dat je van een vriend of vriendin kreeg. Na de negende dag geef je een deel weg aan drie vrienden of vriendinnen, maar invriezen is ook mogelijk.

JE MOET HERMAN ALS VOLGT VERZORGEN:

Zet Herman niet in de koelkast, maar zorg dat hij warmte krijgt. Dek Herman nooit af met een deksel, een theedoek mag wel. Zo zorg je ervoor dat Herman kan ademen. Herman zal groeien door voeding en gisting, dus zorg voor een ruime schaal. Zet het Hermandeeg nooit in de magnetron.

Dag 1:
vandaag heb je Herman gekregen, doe hem in een ruime schaal en zet hem op kamertemperatuur.

Dag 2 en 3:
roer Herman en aantal maal per dag goed door met een houten lepel. Herman bubbelt als het goed is en zakt in als je roert.

Dag 4:
Herman heeft honger. Geef hem daarom
250 ml melk
125 gr bloem
100 tot 200 gr suiker
te eten. Doe dit zo: meng bloem met suiker, doe er de helft van de melk bij, roer goed om klontjes te vermijden, voeg de rest van de melk toe en roer, doe dan het geheel dan bij Herman.

Dag 5, 6, 7 en 8:
roer Herman een aantal maal per dag door (weer met een houten lepel).

Dag 9:
Herman heeft weer honger gekregen. Hij is tevreden als je hem hetzelfde te eten geeft als dag 4. Hierna moet je Herman verdelen in 4 bakjes waarvan je er 3 weggeeft of invriest. Een ingevroren Herman kun je na ontdooiing bakken volgens dag 10, of vermeerderen, te beginnen met dag 1. Bak dus nooit je laatste bakje Hermandeeg.

Dag 10:
Je geeft Herman vandaag voor het laatst te eten. Vul daarom het overgebleven deeg aan met:
140 ml (zonnebloem)olie (of 150 als je volkorenmeel gebruikt)
3 eieren (gemiddelde grootte)
250 g bloem (of 125 gr bloem en 125 gram volkorenmeel)
200 g suiker (veel minder kan ook, bijv. 75 gram)
2 theelepels bakpoeder
1 theelepel zout
2 theelepels kaneel
200 g noten en/of rozijnen o.i.d.
2 kleine appels of 1 grote appel in blokjes.

Meng Herman nog eens goed door elkaar. Vet een tulbandvorm (of evt een cakeblik) in met olie en besprenkel het ruim met kristalsuiker. Giet Herman over in de vorm. Bak Herman in 1,5 uur gaar (gasovenstand 3 à 4, elektrisch 170ºC).

Laat Herman een minuut of tien afkoelen in de vorm en stort hem dan voorzichtig op een bord. Bestrooi hem ruim met poedersuiker.

Eet smakelijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten